Krankzinnige dingen die we vroeger met kinderen deden

Huilbaby’s kregen morfine, knuffelen werd streng afgeraden. Onze voorouders hadden heel andere ideeën over opvoeden dan wij. 
  • Als de baby veel huilde of last had van doorkomende tandjes, gaven Britse moeders het een lekker drankje met  alcohol, cannabis, morfine en chloroform. Het was een hit en tot 1930 gewoon in de winkels te koop.
  • Parijs werd de stad zonder baby’s genoemd, omdat bijna alle pasgeborenen naar het platteland verhuisden waar ze werden grootgebracht door boerinnen die zo een centje bijverdienden. Ze mochten pas weer terugkomen bij hun ouders als ze mee konden werken. In 1780 woonden slechts 700 van de 20.000 pasgeboren kinderen gewoon bij hun moeder thuis.
  • Tot ver in de twintigste eeuw was het gewoonte in rijke familie dat baby’s borstvoeding kregen van een min, een vrouw die tegen betaling het kind van een andere vrouw voedde. Haar eigen baby besteedde ze meestal uit omdat haar opdrachtgever het exclusieve recht op haar melk opeiste.
  • Als de moeder stierf in het kraambed of de voeding niet op gang kwam, kregen de baby geitenmelk. Ouders plaatsten het bedje met de baby onder het dier, zodat het direct uit de uiers kon drinken. Sommige geiten gingen het kind dat ze voedden herkennen en kwamen aanhollen als ze het hoorden huilen.
  • In 1928 raadde psycholoog psycholoog John Watson ouders aan de baby te begroeten door het kind de hand te schudden. Hij schreef in zijn boek Psychological Care of Infant and Child: ‘Knuffel en kus uw kind nooit en laat het ook niet op schoot zitten. Als het echt noodzakelijk is, geeft u het een kus op het voorhoofd als het gaat slapen. Schud het kind ’s ochtends de hand en klop het op het hoofd als het iets goed heeft gedaan.’
  • In het begin van de vorige eeuw wist men zeker dat kinderen die duimden later verslaafd zouden raken aan masturberen. Daarom bonden ouders de mouwen van hun kind aan de zijkant van hun bedje of kregen de kleintjes wantjes aan.
  • Het speentje werd tot ver na de Tweede Wereldoorlog in honing of suiker gedoopt en soms in jenever. Daar sliepen baby’s zo lekker op.
  • Pasgeborenen werden zo strak ingebakerd dat ze niet meer konden bewegen. Zelfs hun hoofd konden ze niet draaien. De reden: alleen dan groeide je recht van lijf en leden op.
  • In de achttiende eeuw werd aangeraden je baby in ijswater te baden. Daar werd-ie groot en sterk van.
  • De eerste couveuse werd in 1878 gebouwd door een dierentuindirecteur die ze gebruikte voor pasgeboren vogeltjes. In 1933 werd de couveuse gedemonstreerd op de Wereldtentoonstelling in Chicago met een echte baby erin.
  • In ziekenhuizen waren dokters tot ver in de twintigste eeuw zo bang voor bacteriën dat kinderen werden gevoed als hamsters: flesjes werden in het ledikant gehangen zodat kinderen er zonder hulp aan konden lurken.
  • Mensen die in de stad woonden en niet de beschikking hadden over een tuin, voorzagen hun kleintjes van frisse lucht door ze in een kooi uit het raam te hangen. Voor de Tweede Wereldoorlog was dit heel gewoon.

Lees ook: Alcoholvrij opvoeden? Hoe doe je dat in vredesnaam?

NIEUW: SAAR CURSUSSEN Hey! Wist je dat we nu ook cursussen hebben? Niet van die niemendalletjes gemaakt door jonge meiden, maar stevige en slimme online trainingen gemaakt door en voor 50+ vrouwen. Kijk hier voor ons nieuwe cursusaanbod.

NU MET 15% INTRODUCTIEKORTING (gebruik bij het afrekenen de code: introductiekorting)

gifgif
Redactie
Redactie
De redactie van Saar bestaat uit een heel professioneel en toch gezellige groep van vrouwen rond de 50 & 60, plus een paar superleuke meiden van rond de 30 die wel alles weten van de nieuwste trends, techniek & social (en trouwens zo langzamerhand ook (bijna) alles van 50+ zijn).